Chatka Zielarza

Zalążki światów...
Awatar użytkownika
Asirra
Senatorium Imperialis
Posty: 72
Rejestracja: 06 sie 2017, 20:43

Chatka Zielarza

#1

Post autor: Asirra » 14 mar 2018, 0:54

Witam w mojej małej pracowni, gdzie zawsze pachnie mieszanką ziół i aromatów przypraw z najdalszych zakątków świata. Temat poświęcony jest tworzeniu referatów i opisów wszelkiej maści ziół, ich wykorzystywania i właściwości. Referaty utrzymane będą w formie wyzwanych kartek z zielnika, przedstawiając zarówno samą roślinę, jej opis, wykorzystanie, sposób przygotowywania wywarów i ekstraktów. Przy każdej roślinie pojawi się także adnotacja w jakich światach można używać danego ziela (czy do jakiego uniwersum jest dedykowany lub skąd się wywodzi).
Każdy może współtworzyć zielnik, każdy może referaty komentować, poprawiać istniejące referaty i odnosić się do nich. Jedyne o co proszę to zachowanie mniej więcej konwencji zielnika - a z poprawkami, uwagami czy propozycjami zgłaszać się do mnie na PW (w wiadomościach na forum, na Discordzie, Twitchu czy drogą mailową, lub pocztą pantoflową) tak by tu pozostały jedynie referaty. Jeśli okaże się, że będziemy chcieli dużo dyskutować na tematy tu poruszane utworzę dodatkowy temat specjalnie do tego przeznaczony.

Pracownia jest jednocześnie częścią wszystkich światów fantasy osadzonych w realiach późnego średniowiecza (choć zastrzegam sobie prawo do prezentowania innego rodzaju roślin).
Lista istniejących na forum światów kompatybilnych z tą pracownią
- Diadem
- Podzielony świat
- Białe Miasto

Obrazek
Lista utworzonych referatów
-
-
-

Awatar użytkownika
wardasz
Senatorium Imperialis
Posty: 139
Rejestracja: 16 lip 2017, 23:54

Re: Chatka Zielarza

#2

Post autor: wardasz » 14 mar 2018, 14:32

WSTĘP DO ALCHEMI Zanim zapoznacie się z konkretnymi ziołami, minerałami czy składnikami odzwierzęcymi oraz wytworami z owych, wypada abyście się najpierw zapoznali z podstawami alchemii. Musicie bowiem znać podstawowe czynności i przetwory alchemiczne, aby nie trzeba było wyjaśniać ich na każdym kroku, ani żebyście nie popełnili jakiegoś poważnego błędu, bo pomyliliście kluczowe pojęcia.
Obrazek
Najpierw zajmijmy się wyciągami, zwanymi także ekstraktami. Jest to substancja uzyskana poprzez zalanie stałego składnika zasadniczego ciekłym rozpuszczalnikiem, przy czym zarówno składnik zasadniczy, jak i rozpuszczalnik nie musi być pojedynczą substancją, równie dobrze może to być jakaś mieszanka. Są trzy zasadnicze rodzaje wyciągów, przy czym dwa z nich mają dodatkową wspólną nazwę. Brzmi ona "wyciąg ciepły" i dotyczy naparu oraz wywaru, zwanego też odwarem. Jak sama nazwa wskazuje, przy tworzeniu wyciągów tych używamy wysokiej temperatury. Różnica jest taka, że w przypadku naparu podgrzewamy sam rozpuszczalnik, po czym łączymy go z substancją zasadniczą, a przy odwarze/wywarze najpierw łączymy obie substancje, a potem dopiero razem podgrzewamy. Trzecim typem wyciągu jest wyciąg zimny, zwany maceratą, tworzony bez udziału temperatury-po prostu zalewamy składnik rozpuszczalnikiem i czekamy.
Inną odmianą wyciągu jest perkolat. Różni się od klasycznych ekstraktów tym, że surowiec nie jest stale zalany rozpuszczalnikiem, tylko rozpuszczalnik przepływa przez niego. Surowiec zostaje rozdrobniony, zwilżony, po czym ułożony na sicie na kształt filtru, przez który przesącza się rozpuszczalnik, wymywając substancje z surowca.

Dalej, wyciągi można podzielić ze względu na gęstość. Podział jest to nieco śliski, jako że jego bazą jest wyjściowa gęstość po zakończeniu ekstakcji, a ta jest różna dla różnych wyciągów, zwłaszcza ciepłych. Wiedząc to, podział jest prosty jak cep. Wyciągi rozcieńczone nazywamy tynkturami bądź nalewkami. Ekstrakty zagęszczone (głównie przez podgrzanie w celu odparowania rozpuszczalnika) nazywamy wyciągami gęstymi. Jeśli odparujemy cały rozpuszczalnik, otrzymujemy wyciąg suchy. Bajka.
Warto przywołać jeszcze dwa terminy, które są dość popularne i określają konkretny typ wyciągu. Olejożywica to, jak sama nazwa wskazuje, wyciąg z żywicy rozpuszczonej w oleju. Alkoholatura zaś to dowolny ekstrakt, w którym rozpuszczalnikiem jest silny alkohol (powyżej 80%).
Innym dość częstym pojęciem, a właściwie składnikiem, są olejki eteryczne. Są to naturalne substancje zapachowe znajdujące się w specjalnych tkankach pewnych roślin, popularne w przy produkcji perfum, barwników, maści, a także licznej gamy eliksirów. Jest wiele metod ich pozyskiwania, od destylacji przez macerację (sporządzanie wyciągu zimnego) w wodzie bądź tłuszczach po zwykłe wytłaczanie.
Gdy już wiemy co jest czym, wypada przyjrzeć się temu, jak przerabiamy jedno w drugie. Oczywiście, każdy wie czym jest rozpuszczanie czy filtrowanie, przyjrzyjmy się jednak tym mniej oczywistym procesom.
Na pierwszy ogień weźmy jeden z podstawowych i najbardziej znanych procesów, czyli Destylacji. Polega ona na rozdzieleniu składników mieszaniny korzystając z różnicy temperatur wrzenia danych substancji. Podgrzewamy mieszankę do temperatury wyższej niż granica wrzenia jednego składnika, ale poniżej tej samej granicy drugiego. Pierwszy paruje, po czym trafia do chłodnicy, gdzie skrapla się, po czym trafia do drugiej menzurki. Pamiętać należy, że ciecze parują stale-nawet jeśli podgrzejemy mieszankę poniżej temperatury wrzenia składnika, jego część wyparuje. Z tego powodu aby otrzymać czysty destylat należy destylować wielokrotnie: jeśli zależny nam na warstwie która odparowała, starczy po prostu powtórzyć proces kilkukrotnie, jeśli zależy nam na tym co zostało, warto odparowaną substancję destylować ponownie, to co zostanie dodać z powrotem do mieszanki docelowej. Z dość oczywistych powodów są mieszaniny, których nie da się rozdzielić destylacją.
Obrazek
Prażenie polega na powolnym podgrzewaniu substancji stałej w temperaturze niższej niż jej temperatura topnienia, czasem w otoczeniu dodatkowej substancji, czasem w stanie ciekłym, czasem gazowym. Powoduje to głębokie, wewnętrzne przemiany prażonej materii.
Szczególną odmianą prażenia jest Kalcytowanie, będące nie tylko przemianą, ale także rozdzieleniem materii. W czasie podgrzewania woda lub inne substancje obecne w prażonej materii parują, oddzielając się od głównego komponentu. Jeżeli jest to potrzebne, można je zebrać i skroplić jak w przypadku destylacji.

ODPOWIEDZ